Feature%20Group%20Housing_edited.jpg

GROUP HOUSING AT MAYUR VIHAR

December 2, 2018

The design is an outcome of an inspiration from the icon of interconnected living. The design evolved by stacking horizontal volumes upon one another , in a way that it maintains the structural intergrity as well as connects with the adjucent wood block creating mass & void that progamatically acts as living & recreation spaces. The stacked volumes creats a band of shade to level below allowing the outdoor recreation program to be useable during day, considering the harsh climate of delhi.

PROJECT DESCRIPTION

A proposed group housing at Mayur Vihar, was envisioned as an icon for interconnected living, encouraging the interaaction between the community by creation of outdoor public and private spaces at multiple levels.
The planning of individual units to sought to be open from three side to maximise on the opportunity, with efficient planning and their corresponding services required.

0.2.jpg

INTERACT

The diagram represents the nature of outdoor decks created at multiple levels. Covered with planters and trees, the edge is marked by thick vegetations and creating an interactive landscaped garden and recreational spaces in between.

INTERMEDIATE SPACES

Ventilation of basement is one of the most important aspect while designing housing to avoid dark and unhygenic spaces. An idea to ventilate the basement is to create a double height cut-out around the building at regular intervals which can provide with sufficient lighting and ventilation. The spaces in the lower ground floor can be used as green spaces for the workers who comes to different flats to work, creating a informal gathering space for them, which in turn brings life to these spaces. In also provides for a sensational arrival for people commuting through basements to walk through these wooden and well landscaped spaces.

Basement 2.jpg
Basement Ventilation.jpg

PODIUM

The podium offered a center spaces which directs all the types of movement and planned with excessive landscapes. Abstraction of stack of blocks placed upon each other creating an interesting pattern of mass and void which functions as living and recreational spaces respectively at multiple levels.

IDEA TO VENTILATE THE BASEMENT

Ventilation of basement is one of the most important aspect while designing housing to avoid dark and unhygenic spaces. An idea to ventilate the basement is to create a double height cut-out around the building at regular intervals which can provide with sufficient lighting and ventilation. The spaces in the lower ground floor can be used as green spaces for the workers who comes to different flats to work, creating a informal gathering space for them, which in turn brings life to these spaces. In also provides for a sensational arrival for people commuting through basements to walk through these wooden and well landscaped spaces.

Housing - Section 01.jpg
Housing - Section 02.jpg
Housing - Section 03.jpg

INSPIRE

INNOVATE

INTERACT

PLANNING DETAILS

Group Housing Floor Plan 1.jpg
Group Housing Floor Plan 1.jpg

press to zoom
Group Housing Floor Plan 2.jpg
Group Housing Floor Plan 2.jpg

press to zoom
Section 1.png
Section 1.png

press to zoom
Group Housing Floor Plan 1.jpg
Group Housing Floor Plan 1.jpg

press to zoom

CONTACT US

Get in touch with Epoch India to learn more about our services.

Smartworks Corporate Park
Maple Towers A, Noida Sector 125

+91 9681370340

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook

Thanks for submitting!